powered by Educa

Opleidingen

Zoek een opleiding:
terug Meer informatie over MOC

PRINCE2® Foundation Training

AanbiederMOC

Omschrijving

PRINCE2 staat voor Projects In Controlled Environments versie 2. PRINCE2 biedt structuur met richtlijnen en hulpmiddelen voor het opstarten, initiëren, uitvoeren, beheersen en afsluiten van projecten. Het is een belangrijke standaard voor projectmanagement in veel bedrijven en organisaties zoals de ICT-sector.

Foundation levert een solide theoretische basis. De methode is algemeen toepasbaar op alle typen projecten en is helder gestructureerd in een aantal nauwkeurig omschreven stappen. Deze tweedaagse training bereidt je, met enige zelfstudie, uitstekend voor op het PRINCE2 Foundation examen. Dit examen wordt direct aan het einde van de training afgenomen.

Bestemd voor

Je bent manager, projectmedewerker, projectondersteuner, projectmanager, projectleider, lijnmanager of medewerker en je wilt de basisprincipes van PRINCE2 leren kennen om projectmatig te leren werken.

Programma

PRINCE2 is een uitgebreide en handige checklist
Het procesmodel van PRINCE2 is net een galerij met open deuren. Geen enkele deur biedt toegang tot complexe zaken, maar het is wel handig dat je alle deuren bewust langsloopt als je een project uitvoert. Bij grote projecten gebruik je veel open deuren en bij kleine projecten loop je bewust aan een aantal deuren voorbij en neem je daar ook de verantwoordelijkheid voor.

Hoe ziet die PRINCE2 galerij eruit?
PRINCE2 bestaat uit 7 processen, 7 thema's en 7 principes. Deze komen tijdens de training allemaal aan bod. De processen vertellen wat je wanneer kunt doen. De thema's leren hoe je dit kunt aanpakken. De principes zijn hierbij de fundamenten. Samen vormen zij een volledige en praktijkgerichte methodiek, op basis waarvan projecten kunnen worden geïnitieerd en gemanaged.

De basisprincipes
Om van elk proces en thema de basisprincipes te begrijpen, moet je de kunst van het bewust weglaten toepassen. Anders bestaat snel het gevaar dat de methode te klakkeloos gebruikt wordt. Deze basisprincipes worden stap voor stap uitgelegd. Om het rendement van deze uitleg te verhogen wordt er enige voorbereiding op de training van je verwacht.

Stap voor stap

  • Een overview van de hele methode PRINCE2
  • Het verloop van een project van begin tot eind aan de hand van cases
  • Maak kennis met de deuren op de galerij die je niet voorbij mag lopen:
    • Project voorstel
    • Organisatiestructuur
    • Productgericht plannen
    • Productbeschrijving
    • Risicomanagement
    • Issuemanagement

Sprekers

De trainingen worden verzorgd door Henk Willem Tiktak en Arwin Giesbers. Henk Willem is mede-oprichter van 4PSO. 4PSO is een geaccrediteerde trainingsorganisatie (ATO). Deze organisatie richt zich op het professionaliseren van projectmanagement binnen organisaties. Om projectmanagement succesvol te kunnen implementeren, richt 4PSO zich op het verbeteren van vier aspecten: Strategie, Structuur, Cultuur en Kennis & Ervaring. PRINCE2 biedt hierbij een goede structuur. Henk Willem wisselt het inrichten van projectorganisaties af met advies, coachen en trainen. Hij begon in 1996 met PRINCE2 en was ervan overtuigd dat zijn vrijheden teveel ingeperkt zouden worden. Na enige oefening bleek dat juist omgekeerd te werken. Projectmanagement voor Henk Willem is: "Vrijheid in bewuste gebondenheid".

Arwin Giesbers is een zelfstandig professional die via 4PSO PRINCE2 trainingen geeft. In de eerste plaats is hij zelf (vanaf 1999) een projectmanager die dagelijks met deze methodiek werkt. Daarnaast geeft hij advies én implementeert PRINCE2 bij organisaties. Voor Arwin is PRINCE2 een deel van de gereedschapskist van de projectmanager. "PRINCE2 in de praktijk toepassen is de kunst van het juiste gereedschap gebruiken".

Dit onderdeel wordt mede mogelijk gemaakt door Educa